Skip to content Skip to footer

Sergey Jokanov

Още през 1968 – 1975 създава камерна музика за експериментални състави( духов квинтет с перкусия – в чест на Добри Палиев, най добрият и вокално участие, мецосопран: камерен октет – 4 цуг тромбона, 2 тромпета, валдхорна и …кларинет – в памет на моят приятел, цугтромбонист Иван Михов и т.н.

1978 – 1994 г. работа в електронното студио на БНР , с помощта и активното обучение на Симо Лазаров!

1984 – 4 часова, изцяло оригинална електронна музика за Българското представяне на Световно изложение в Мюнхен.

1988 – първи албум електронна музика ( първи дългосвирещ за БГ!) – „Зелената пустиня” – Балкантон

1989 – втори албум –„Български икони” – Балкантон

1992 – трети албум – „Истории” – Рива саунд

1994 – четвърти албум –„Екология” – Рива саунд

Музика за театрални постановки, над 200, в цяла България.

Музика за игрални филми:

1991 – „Кладенецът”, реж.Дочо Боджаков

1993 – Кръговрат”, „Кагята гръм удари”(1994), Духът на баща ми”(1998), „Досиетата скитник”(2003)

Два авторски, документални филма за БНТ : „Оркестър с име” – за работата на ресторантските и вариететни оркестри, и „Бела съм, бела юначе” – за Родопа планина и нейните забранени песни по онова(1986) време…

Автор съм на над 100 сигнала на радио и ТВ предавания.

В съавторство с Йордан Рупчев сме автори на „Поп, рок, джаз лексикон” – изд. на „Българска просвета”

Има и още, но това е най важното…

 

С какво помня ОТКРИТИЕ?

Имам привилегията да съм свързан исторически с раждането на „Откритие”, по точно „Откритие 92”! Ще цитирам част от материалът ми за в-к Меридиан Рок Шоу – „2 януари 1992 г. Варна се съвзема от новогодишните страсти и емоции… Около Фестивалния комплекс е шумно. Разговорите са само за предстоящия старт на нов Частен Фестивал за поп изпълнители „ОТКРИТИЕ” . А неговият създател, г-н Доно Цветков се оказа, че цяла Варна и по далече, го познава!

18.00 ч. В препълнената първа зала, публиката възторжено аплодира Началото! .

И така, Първият частен Фестивал, с конкурсен характер започва! Никой, нито публика, нито жури ( 10 членно, позициирано на последния ред в залата) усещат кога минават 4 часа!…Първото място е за двама изпълнители : Росица Овчарова (с песен на Уитни Хюстън) и Господин Господинов ( „Джорджия” на Рей Чарлз). Както виждате – никакви ограничения в избора за песен! Най – щастливия човек, след финала не бяха изпълнителите, а Доно! Развълнуван, смутен и широко усмихнат!…Ако някой победи инерцията и времето, това е само той! Пожелавам му го от сърце!”

 

Вместо заключение:

Доно не само успя да наложи „ОТКРИТИЕ” като песенен конкурс и то в морската ни столица, а и създаде стандарт по отношение начина на провеждане и участието н а изпълнителите. Това се постига с адски много труд и постоянство. Искрено се надявам, че е запалил фитила на вдъхновението и у своя екип и ще има верни последователи!