Skip to content Skip to footer

Rumen Bonchev

Румен Бончев, основател на музикална издателска компания Riva Sound

Кога участвахте във фестивала “Откритие” и с какво той Ви впечатли тогава?

По покана на г-н Доно Цветков започнах да участвам на фестивала „Откритие“ като член на международното жури през 1998 г. Впечатли ме фактът, че по това време това беше един от малкото фестивали с международно участие, отличната организация и многобройната публика.

Участието Ви във фестивала полезно ли беше за Вашето творческо развитие?

„За „Рива Саунд“ беше чест да представяме с рецитали наши артисти като „Ъпсурт“, Анн Джи, X-Team, Вили Кавалджиев, Ивелина Балчева. През 1999 г. имахме привилегията да издадем компакт диск с изпълнения на участниците и гостите на фестивала.

От позицията на Вашата кариера и на професионалния опит с какво „Откритие” е по-различен от други подобни прояви в България?

Това, което отличава този фестивал от другите е, че той привлича млади изпълнители от страната и чужбина. Доколкото си спомням чуждите представители в конкурса трябваше да изпълняват и по една българска песен, което е много ценно, защото някои от тях ги включваха в репертоара си след това.

Най-ярък спомен от „Откритие“?

През всичките тези години имах честта и удоволствието да си общувам с имена като Филип Киркоров, Розмари Стателова, Тончо Русев, Йорданка Христова, Кристиян Бояджиев, Георги Христов и много други. С повечето от тях поддържаме и професионални контакти.

Как музикални проекти като „Откритие” биха оцелели? Какви препоръки и пожелания бихте отправили към организаторите на фестивала?

Трябват много усилия и най-вече спомоществователи, за да може такива фестивали да ги има и в бъдеще, особено в тези трудни години. Благодаря на г-н Доно Цветков, че успя да съхрани „Откритие“ през годините и му пожелавам все така с ентусиазъм и любов да продължава това благородно дело!