Skip to content Skip to footer
Откритие

История

Началото на фестивала

Началото на фестивала “Откритие” е поставено на 2 януари 1992 година. Той е първият, създаден от недържавна организация български поп-рок фестивал, член на Световната асоциация на артистите и фестивалите WAFA, традиционно включван в културния календар на Министерството на културата на Република България.


„Откритие“ започва като конкурс за млади български поп изпълнители, международно участие има от 1994 г., а от 1998 г. се провежда и международен конкурс за изпълнители.

jazz
image 145

От 1999 г. в рамките на “Откритие” вече има и международен конкурс за песни от млади автори – първи и единствен по рода си в България и един от малкото подобни в Европа. Мисията на международния музикален фестивал «Откритие» е да представя пред публиката талантливи млади професионални композитори/ автори на песни / и изпълнители от цял свят; да откроява многообразието от стилове и тенденции в съвременната поп-рок, денс музика; да показва уникалността на различните музикални култури, като популяризира различни традиции и стилове в популярната музика; да осъществява творчески контакти и обмен на идеи на певци, автори, композитори и продуценти от различни страни; да популяризира напедничаво музикално творчество и изпълнителско изкуство като международен център за културна комуникаци.
Традиция на “Откритие” от самото му начало е да има сериозна съпътстваща програма. В рамките на фестивала са се състояли много промоции на нови български и чужрестранни поп и рок албуми и музикални издания, представяни са филми, театрални постановки и фотоизложби и др. Теоретичните срещи и дискусии винаги осигуряват допълнителна информация, особено полезна за младите участници в “Откритие”, като сред обсъжданите теми са били съвременната музика – тенденции и посоки на развитие, стилове и жанрове, взаимодействия, мястото на твореца – права и задължения. Конкурсната програма и рециталите на “Откритие” неизменно присъстват в програмите на национални и чужди телевизионни и радио програми, печатни и интернет издания.