Skip to content Skip to footer

Пътуващи спомени с „Откритие”

„Откритие“ продължава да открива нови пътища към своята публика. Международният музикален попфест представи своята 30 годишна история по нетрадиционен начин – с минитурне и срещи с публиката извън Варна, където, особено през последните две години, концертният живот липсваше.

„Откритие“ е един от малкото фестивали не само у нас, но и в Европа с международен конкурс за песни от млади автори. Започва като първият български конкурс за изпълнители, организиран от недържавна организация още през 1992година.

В историята на фестивала първите си стъпки направиха Десислава Добрева, Миро, Галина Курдова, Михаела Филева и много други, които са утвърдени изпълнители и автори на песни и са сред любимците на цяла България.

През годините във фестивала са участвали изпълнители и автори на песни от близо 70 държави от цял свят и международни звезди като Джон Лоутън, Филип Киркоров, Ингрид, Лейди Лиша и много други.

Телевизии от Европа, Азия, Африка и Далечния изток популяризираха варненския фестивал по целия свят.

Тази година обаче организаторите на феста избраха да популяризират един от емблематичните фестивали на Варна чрез видеопрожекции от изминалите издания, срещи с публиката и концертни изяви и в по-малки населени места. Това пътуване беше по проект, наречен „Откритията на „Откритие“ , подкрепен от Национален фонд култура към Министерство на културата.

На срещите в Добрич, Попово и село Бенковски дойдоха хора от всички възрасти, изкушени от хубавата музика. Участници в музикални колективи от читалища, училища и граждани се запознаха с историята фестивала „Откритие “, представена от неговия създател – Доно Цветков, и аплодираха чудесните изпълнения на Даниела Петкова (от дует „Мания”), ЕлизНигохозова, Божидар Шалдъров, Стелиян Донев-Стелко-участници и лауреати от различни издания на фестивала.