Skip to content Skip to footer

Георги Тошев: “Откритие” е повече от един фестивал

Музикалният фестивал „Откритие“ от 3 гледни точки според Георги Тошев. През годините той е участвал в него като журналист, като автор на филми и като член на журито.

Георги Тошев е журналист и тв продуцент. Работи за bTV, БНТ, BBC, ZDF, ARTE, RFI, вестниците „24 часа“, „Дневник“, „Континент“, списания „Едно“, МАХ, ЛИК, „L’Europeo“. Създател на сайта www.bulevardi.bg, на предаванията „Преди обед“, „Непознатите“, Като на кино“, „Децата на другата България“ и други. Автор на 12 книги и 47 документални филма.

– Кога участвахте във фестивала „Откритие” и с какво той Ви впечатли тогава?

– Участвал съм в няколко издания на фестивала в различни роли – като журналист, участник в съпътстващата програма на фестивала със свои филми за български музиканти и изпълнители, имал съм и честа да бъда член на журито. Не помня години, но помня срещите, изпълнителите, емоцията на сцената и зад кулисите, хубавите песни и дългите разговори за музика. „Откритие“ е повече от един фестивал. „Откритие“ е място за срещи, за откриване на таланти.

– Най-ярък спомен от „Откритие“?

– Може би е изданието, в което се появи като нов глас Миро, който днес е водещ изпълнител у нас. Беше едно притеснено момче с абитуриентски костюм, но като запя… Нямаше как да не се изгради като успешен изпълнител. Много емоционална среща беше с публиката, когато с Богдана Карадочева представихме филма за нея. Но публиката на този фестивал е специална, чакаща, аплодираща. И енергията на създателя Доно Цветков е респектираща. Как този човек не се отказа от мисията да открива таланти, да намира начини да го има фестивалът през всичките тези години!

– Повлия ли фестивалът върху Вашите преценки за международната поп и рок музикална сцена?

– В някаква степен да, защото на фестивала откривах добри изпълнители, гранични жанрове, изненадвах се всеки път.

– От позицията на Вашата кариера и на професионалния опит с какво “Откритие” е по-различен от други подобни прояви в България?

– „Откритие“ няма претенцията на „последна инстанция в музиката“. Напротив, фестивалът е платформа, отворена към музиканти на различна възраст, с различен опит и музикален вкус, пристрастия, но имащи отношение към качествената поп и рок музика.

– Общували ли сте с „открития“ от „Откритие” като изпълнители, автори, мениджъри, гости и след участието си във феста?

– Да, под различна форма, в различните телевизионни формати, които съм правил през годините.

– Участието Ви във фестивала полезно ли беше за Вашето творческо развитие?

– Лично за мен срещите с публиката и артистите през всичките тези години са били важни, формирали са критерий.

– Какво се промени в световната поп музикална сцена през последните години и как музикални проекти като „Откритие” биха оцелели?

– Музиката, както и всичко около нас се развива много динамично. Днес има толкова много канали за разпространение на музика, че понякога е трудно да се ориентираш. За щастие, когато един фестивал е формирал стандарти, те неминуемо ти влияят. Много артисти, открити на „Откритие“, успешно се развиха, други поеха в неочаквана посока, но останаха свързани с музиката.

– Какви препоръки бихте отправили към организаторите на фестивала?

– Лесно е да се дават препоръки отстрани, по – трудно е да си вътре, в организацията, да се бориш с неразбирането, с търсенето на подкрепа. За мен е важно да го има фестивалът, за да може да се устояват музикалните стандарти, които той задава.

– Какви са Вашите пожелания към бъдещите участници във фестивала?

– Да са смели, подготвени и да се развиват!

Интервюто е част от проекта „Откритията на „Откритие“ на Фондация „Откритие“, реализиран с подкрепата на Национален фонд „Култура“. Поредицата е осъществена по повод 30-годишнината на Международния музикален фестивал „Откритие”, която се навършва през 2022 г. Участници в конкурсите и гости на фестивала през годините споделят впечатленията си.

Снимка: © Личен архив

Ако харесвате статиите в Градското списание, едно независимо издание, можете да ни подкрепите, като направите дарение.
Фондация “Град и посоки”
Булстат 176623620
BG35BPBI81701605562160
BIC – BPBIBGSF
Юробанк България АД (Пощенска банка)