Skip to content Skip to footer

Славчо Николов, Б.Т.Р.

Славчо Николов е соло китарист в рок група Б.Т.Р. Композитор и автор на текстове, съорганизатор и мениджър на концертни прояви, учител по класическа китара, член на мандолинен квартет „Сезони”. Член на журито за избор на българската песен на „Евровизия“ в периода 2007 – 2010 г. Негови авторски песни са включени в българските учебници по музика.

 

Когато участвахте във фестивала “Откритие” и с какво той Ви впечатли тогава?

За първи път гостувахме с Б.Т.Р. на фестивала преди повече от 20 години. Бяхме впечатлени както от перфектната организация, така и от многобройните участници от много различни страни. 

Най-ярък спомен от „Откритие“?

Най-ярките ми спомени са свързани със запознанстовото ми с много артисти от различни страни – Малта, Румъния, Молдова, Сърбия, Македония, които  впоследствие се превърнаха в  истински звезди в държавите си.

Повлия ли фестивалът върху вашите преценки за международната поп-рок музикална сцена? 

Със сигурност обогати погледа ми върху шоубизнеса в различните страни. Започнах да проследявам кариерите на изпълнителите, с които се запознах и това ми даде един по- реалистичен поглед върху организацията на музикалния живот извън България.

От позицията на Вашата кариера и на професионалния опит с какво “Откритие” е по-различен от други подобни прояви в България?

На първо място от голямо значение е фактът, че фестивалът е с международно жури и международни участници. Това дава възможност на българските артисти, които са били, там  да се представят по-добре на последвали участия в чужбина.

Общували ли сте с  „открития“ от „Откритие” като изпълнители, автори, мениджъри, гости и след участието си във фестивала?

Както казах, ние се запознахме с много артисти, които сега се радват на голяма популярност. За съжаление не поддържаме контакт с тях, но следим тяхното развитие.

Участието Ви във фестивала полезно ли беше  за Вашето творческо развитие?

Да, разбира се, то обогати погледа ми върху международната музикална сцена.

Какво се промени в световната поп музикална сцена през последните години и как  музикални проекти като „Откритие” биха оцелели?

Пандемията от Covid 19 създаде огромни затруднения и за музикалните артисти, които загубиха възможността да се изявяват пред многобройна публика. Рестиркциите драматично намалиха приходите от концерти и това постави както музикантите, така и организаторите на събития в драматична ситуация на ръба на професионалното оцеляване. В такъв момент програмите за финансово подпомагане от Европа и у нас имат ключова роля.

Какви препоръки бихте отправили към организаторите на фестивала?

Да продължават да работят все така с любов и отдаденост за развитието на музикалния живот у нас.

Какви са Вашите пожелания към бъдещите участници във фестивала?

Да търсят в себе си източника на енергия, мотивация и вдъхновение за създаването и претворяването на музиката. Да стъпват уверено в избраната посока и да помнят, че последователността и упоритостта са едни от най- важните предпоставки за успех.

 

Интервюто е част от поредица, осъществена по повод 30-годишнината на Международния музикален фестивал “Откритие”, която се навършва през 2022 г. Участници в конкурсите и гости на фестивала през годините споделят впечатленията си. Това интервю е част от проекта”Откритията на “Откритие”, който се реализира с подкрепата на Национален фонд “Култура”