Skip to content Skip to footer

Роберт Чефай, Малта

Роберт Чефай работи за британската армия и за въоръжените сили на Малта. През 1981 г. подава оставка и поема поста на организатор на културни събития в Министерството на културата на Малта. Заема този пост 23 години, през които организира Малтийския джаз фестивал и 18 години е секретар на организационния комитет на фестивала Song For Europe. Заедно с Норман Хамилтън организира през 1981 г. първото издание на Международния фестивал на малтийската песен. Придружавал е много малтийски изпълнители в чужбина и е бил член на много журита. През юли 2009 г. е избран за първи генерален секретар на новосъздадената Световна асоциация на фестивалите и артистите. 

Кое Ви подтикна да се занимавате професионално с музика?

От много млад бях в армията и когато я напуснах, станах част от  Министерство на културата, където отговарях за много културни дейности. Започнах да организирам Международния фестивал на малтийската песен и други музикални фестивали. Нямаше вече как да се връщам назад.

Кога участвахте във фестивала „Откритие” за първи път и какво Ви впечатли?

За първи път Малта участва във фестивала „Откритие“ през 1998 г. След това винаги имаше участник от Малта във фестивала. Те много пъти се класираха на първите три места и дори са печелили фестивала. Бях впечатлен от сериозността на организаторите и от това колко добре се грижат за гостите, присъстващи на фестивала.

 

Откъде научихте за неговото съществуване?

Професор Армандо Морено от Международната федерация на фестивалните организации (ФИДОФ) ни представи на фестивала. 

Имате ли собствено откритие на фестивала – изпълнител, гост, песен или друго събитие около фестивала?

Да, със сигурност. Много певци от „Откритие“ бяха поканени през годините да участват в нашите фестивали. 

Кои песни са най-важните „открития“? 

Имаше толкова много, че е трудно да се откроят няколко.

Кой е най-хубавият Ви спомен от фестивала „Откритие“?

Срещите със стари приятели и създаване на нови. Освен на фестивала, можете да се насладите и на културното наследство на Варна. 

 

Какво Ви впечатли най-много по време на участието Ви във фестивала във Варна?

Добрата организация на фестивала. 

 

Какви препоръки бихте отправили към организаторите на фестивала?

Препоръката ми в тези трудни времена е организаторите да направят всичко възможно, за да продължат да организират фестивала. „Откритие“ съществува от 1992 г. През изминалите години изчезнаха много добри фестивали от музикалната сцена.

Какви са Вашите пожелания към бъдещите участници във фестивала и организаторите?

На участниците пожелавам много успехи в бъдещите дейности, а на организаторите – още много, много години да събират заедно артисти от цял ​​свят.