Skip to content Skip to footer

Пенка Живкова

 

Фестивалът „Откритие“ на 30 години!

Пенка Живкова

Как бързо и неусетно лети времето. За човек 30 години са още младежка възраст (според ЮНЕСКО). За един фестивал това е зрялост, воля за съществуване и победа в борбата за оцеляване. Това е първият частен музикален фестивал в България. При новите условия на обществено развитие уж трябва да се подкрепя частната инициатива. „Да, ама не!“, както казваше един известен журналист и коментатор. Трънлив, но успешен е пътят на този фестивал, но той е жив, слава Богу!

По стечение на обстоятелствата работех във Фестивален комплекс – Варна, в отдел „Художествено-творческа дейност“, аз съм свидетел и участник в неговото създаване и стъпване на сцена. Колко много творческа енергия, жизненост, желание за добро представяне, за спечелване любовта и признанието на публиката има в „Откритие“ и досега. Това е важно и сочи, че той е необходим, че заслужава подкрепата на варненци и особено на тези, които управляват и структурират развитието на културните процеси както в нашия град, така и в страната. Защото това е грижа за израстване на младите творци. Защото чрез участниците в състезателната програма и фестивалните прояви Варна и България присъстват в световната карта на поп и рок събитията.

Поредица от известни днес български певци и състави са тръгнали по своя път от фестивалната сцена.

Аз не съм музиковед и няма да коментирам професионалните качества на изпълнителите и песните, които представят, но като изкушен зрител и слушател гарантирам, че през годините никога не е присъствал кич, чалга, лош вкус и непристойно поведение. Паметта ми пази спомени за първо запознанство с Мерал, Люси (Людмил Иларионов), русокосия, с невинни сини очи и очарователна усмивка Миро, с гласовитата и бойна Ивелина Балчева…

Незабравимо впечатление ми е останало от гостуването на цветната, ексцентрична и авангардна за времето си пуска група „На-На“, която дойде във Варна след успешно турне в САЩ.

Друго, което искам непременно да отбележа, е решението за награди на победителите да се връчват произведения на изобразителното изкуство, което всъщност е музика от багри, форми, колорит.

В журито на фестивала, в неговите конферентни прояви, участват плеяда от изтъкнати композитори, изпълнители, музикални теоретици, български и чуждестранни изследователи, които дават своите професионални оценки и коментари за фестивала, за тенденциите в развитието на жанра, за влиянието на поп музиката за оформяне на обществената среда.

Накрая искам да насоча светлината на прожектора към човека, без когото „Откритие“-то не би съществувало. Моето най-дълбоко и искрено уважение е да Доно Цветков, създател, вдъхновител, идеолог, продуцент, основната движеща сила. От многобройните ни контакти и съвместна работа знам, че това е проектът на живота му. И той се бори за него всеотдайно и безкористно. Повече от 30 години го защитава с желязна воля, хъс, смелост и можене. Наблюдавала съм трудния път на раждане на почти всяко издание, което винаги носи нова изненада, породена от неизчерпаемата фантазия на своя създател. Програмата, участниците винаги са подбрани с безупречен вкус и усет, неподвластни на конюнктурата. Педантично се документират всички събития чрез различни средства за комуникация, което запазва добрия спомен за случващото се за бъдещите поколения. Въпреки хроничния недостиг на средства, той намира начин да реализира всичко, което е намислил. Самият той безкористен, почтен, твърдо устояващ своите принципи – творчески и житейски, винаги с пулса на времето.

Затова фестивалът „Откритие“ е международно утвърден, популярен, известен, обичан и очакван от публика и участници музикален празник. 

Щастлива съм, че професионалните ни пътища ни срещнаха в годините, че сме били съмишленици и добри съратници. За мен е чест да го имам в кръга на добрите си приятели и до днес.

На добър час! Да пребъде фестивалът и в следващите 30 години! На многая лета!