Skip to content Skip to footer

Орлин Павлов: Фестивалът “Откритие” представя по най-добрия начин България

Популярният изпълнител Орлин Павлов се връща към времето на група „Каффе“, за да си припомни за участието си във фестивала „Откритие“.

– Кога участвахте във фестивала “Откритие” и с какво той Ви впечатли тогава?

– На фестивала „Откритие“ участвахме много отдавна с група „Каффе“ преди повече от 10 години. Беше наистина впечатляващо, защото няма да забравя колко много таланти имаше в конкурса, колко различни гласове, стилове, нации. Беше много впечатляващо.

– Най-ярък спомен от „Откритие“?

– Едно момче ме впечатли със специфичния си глас, имаше може би 4 остави глас, беше като чудо, пееше с високи колоратурни тонове.

– Повлия ли фестивалът върху вашите преценки за международната поп и рок музикална сцена?

– Фестивалът може би по някакъв начин повлия на група „Каффе“ и ни даде сценичен опит, международни контакти, приятелства. Имахме обща група с някои от участниците и до преди време си пишехме. Натрупахме опит, направихме още песни на английски език, след това с Доно Цветков сме ходили на по-голям фестивал, „Златният елен“ в Брашов. Имаме прекрасни мигове.

– От позицията на Вашата кариера и на професионалния опит с какво „Откритие” е по-различен от други подобни прояви в България?

– „Откритие“ е може би единственият международен певчески фестивал в България. „Откритие“ е незаменим фестивал с уникална музикантска певческа и приятелска атмосфера. През годините Доно Цветков и неговият екип са го доказали. Имаме много хубави спомени.

– Общували ли сте с „открития“ от „Откритие” като изпълнители, автори, мениджъри, гости и след участието си във фестивала?

– Разбира се. С някои от мениджърите на другите артисти участвахме през 2009 г. в друг фестивал, в Малта, разбира се, Доно Цветков беше основната ни връзка. Участвахме заедно с  Милен Кукошаров и взехме пето място.

– Какво се промени в световната поп музикална сцена през последните години и как  музикални проекти като „Откритие” биха оцелели?

– Мисля, че организаторите на фестивала са на правилния път. Със сигурност минаха трудни години, в които много фестивали спряха, бяха само дигитално достъпни. Този фестивал мисля, че е важен, той представя по най-добрия начин България. Впечатленията, с които остават всички чужденци, които идват тук, са наша много важна визитка, особено когато се намираме във Варна, на българското Черноморие. Хората си тръгват с прекрасни емоции, много снимки, затова, както казах, фестивалът е нашата визитка.

– Какви са Вашите пожелания към бъдещите участници във фестивала и организаторите?

– На организаторите и участниците пожелавам да не спират да вярват в тази идея, пожелавам фестивалът да се развива, да става все по-голям, може би да обикаля из други точки на България, да има турове за участниците. Ще бъде прекрасно.

Снимка: © Личен архив

Интервюто е част от проекта „Откритията на „Откритие“ на Фондация „Откритие“, реализиран с подкрепата на Национален фонд „Култура“. Поредицата е осъществена по повод 30-годишнината на Международния музикален фестивал „Откритие”, която се навършва през 2022 г. Участници в конкурсите и гости на фестивала през годините споделят впечатленията си. 

Ако харесвате статиите в Градското списание, едно независимо издание, можете да ни подкрепите, като направите дарение.
Фондация “Град и посоки”
Булстат 176623620
BG35BPBI81701605562160
BIC – BPBIBGSF
Юробанк България АД (Пощенска банка)