Skip to content Skip to footer

Людек Малар, Чехия

Защо решихте да се занимавате професионално с музика?

Свиря на цигулка от 7-годишна възраст. Не ми беше особено приятно, но баща ми беше доста строг с мен и не ме оставяше. Защото още през 1961 г. неговият баща си купи касетофон и започна да записва любимите си песни и най-вече забавните новогодишни програми. Това беше единствената възможност през зрелия тоталитаризъм социалистическите радио станции да излъчват чуждестранни хитове. Там дочух първите записи на Бийтълс, Пол Анка, Елвис Пресли и други. Слушах ги отново и отново. Все още пазя тези записи, те ме изведоха на пътя към професионалната кариера. Музиката ми дава само най-доброто.

 

Кога участвахте във фестивала „Откритие“ и какво Ви впечатли?

Доно Цветков ме покани да съм член на журито през 2003 г. Беше пролет и цяла Варна цъфтеше и ухаеше на пролет. Фестивалът „Откритие“ беше на високо професионално ниво и всичко беше страхотно.

 

Откъде научихте за съществуването на фестивала?

От 1999 до 2006 г. организирах и продуцирах Международния фестивал в Прага Universetalen. Канех в журито членове на международната организация ФИДОФ, на която също бях член. Доно Цветков ми представи фестивала „Откритие“.

 

Направихте ли собствено откритие на фестивала – изпълнител, гост, песен или друго събитие?

Бях впечатлен и очарован от българската изпълнителка Десислава Добрева. Тя беше прекрасна и звучеше модерно.

 

Кои песни са най-важните „открития“ на фестивала „Откритие“?

Мисля, че всяка песен, която звучи на фестивала „Откритие“, е важна!

 

Кой е най-впечатляващият Ви спомен от фестивала „Откритие“?

Имам много хубави спомени от срещите с приятели и членове на ФИДОФ. Беше много хубаво и приятно по време на традиционна българска вечеря. 

 

Повлия ли фестивалът върху Вашите преценки за международната поп музикална сцена? Какво можем да очакваме в бъдеще?

Бях приятно изненадан от качеството на репертоара, който чух на фестивала. Всяка песен ще остави нещо във вас, което ще ви повлияе в бъдеще.

 

Как ще се промени музикалният вкус?

Не знам, не мисля, че моят вкус особено се променя. Деля музиката само на добра и лоша, без да определям музикалния стил. Имам добро предчувствие, че благодарение на интернет и музикалните сървъри музиката е по-достъпна за по-широка аудитория. Огледайте се наоколо – почти всеки млад човек, например, е със слушалки в колата си и слуша музика. Това е невероятно. Музиката няма граници и вече не се нуждае от милиони, за да бъде разпространявана. Слушателите сами ще открият добрата музика.

 

Какво Ви впечатли най-много по време на участието ви във фестивала?

Впечатли ме самата Варна със своята специална, артистична атмосфера и се чувствах прекрасно. Варна е красив град.

 

Имате ли някакви препоръки към организаторите на фестивала?

Продължавайте да работите колкото може по-дълго, защото всяко изпълнение на млад артист на живо е невероятно преживяване за начинаещите таланти.

 

Какво пожелавате на бъдещите участници във фестивала и на организаторите?

Освен успех, здраве и добри идеи, най-вече добри и богати спонсори, за да се провежда фестивалът колкото се може по-дълго време, за да може да представи нови качествени песни и обещаващи таланти.