Skip to content Skip to footer

Жени Монева, България

Жени Монева е старши музикален редактор в програма „Хоризонт“ на БНР. Водещ и автор на предаванията „Бъди какъвто си“ за българска поп и рок музика и „Евробокс“ за европейска поп, рок и етно музика. Магистър „Хорово дирижиране“ в Киевската държавна консерватория „Пьотр Илич Чайковски“. 

 

Когато участвахте във фестивала “Откритие” и с какво той Ви впечатли тогава?

Присъствала съм на фестивала „Откритие“ многократно след 2010 година и съм наблюдавала с интерес развитието и усъвършенстването на организацията на събитието, както и нарастването на международното му признание. Първото, което ме впечатли, беше присъствието на млади, талантливи изпълнители от цял свят.

 

Най-ярък спомен от „Откритие“?

Най-яркият спомен беше срещата ми с Джон Лоутън и интервюто, което направих с него. Той е рок величие и остава в световната рок история като гласът на „Юрая Хийп“. Незабравимо беше изпълнението на класиката „July Morning“ от сцената  на театър „Стоян Бъчваров“, където традиционно се провежда фестивалът „Откритие“. Джон Лоутън беше една от ярките фигури, с които общувах впоследствие още веднъж в рамките на фестивала. 

 

Повлия ли фестивалът върху вашите преценки за международната поп и рок музикална сцена? 

Разнообразието от участници от различни континенти всяка година е демонстрация на различните тенденции, които се оформят в развитието на  световната поп и рок музика. Да видиш на едно място събрани представители на различни стилове, пеещи на родните си езици или на универсалния английски беше предизвикателство, но и същевременно много полезно за мен в професионален план.

 

От позицията на Вашата кариера и на професионалния опит с какво „Откритие” е по-различен от други подобни прояви в България?

Факт е, че в България няма друг подобен фестивал като „Откритие“, който да дава сцена на младите изпълнители не само от Европа, но и от Азия, Латинска Америка. Популяризира модерната култура на страните, от които идват представителите им. Същевременно България и българската музикална култура и изкуство стават известни на аудитория, за която това е трудно достъпно, ако не бяха участията на изпълнители от съответните страни – гости на „Откритие“. Затова усилията на организаторите на фестивала „Откритие“ да поддържат високото ниво и да посрещат участници от цял свят вече 30 години са достойни за уважение. Важна е и съпътстващата програма, която показва музикални филми, дава сцена на утвърдени музиканти и събира професионалния музикален елит като жури. Незабравима е срещата ми и неколкократното общуване с прекрасната джаз певица Александрина Симеон, която има впечатляваща международна кариера.

 

Общували ли сте с „открития“ от „Откритие” като изпълнители, автори, мениджъри, гости и след участието си във фестивала?

През годините от съществуването на фестивала „Откритие“ наистина се родиха „открития“, които днес са звезди, както от българската сцена, така и в международен аспект. Впечатляващи бяха представянията на испанката Сира Майо, на детето чудо от Хърватия – Дино, италианецът Костантито Ветере, англичанката Лейди Лишър, познатите от „Санремо“ Лука Сепе и Елза Лила, също така Нико и Михай Трайстариу, лауреати на „Евровизия“. Невероятно преживяване беше общуването със Силвия Медзаноте като част от международното жури. Срещите и спомените са много, ярки и впечатляващи.

 

Участието Ви във фестивала полезно ли беше  за Вашето творческо развитие?

Без съмнение всяко издание на фестивала „Откритие“ носи нови „открития“, нови запознанства, нови контакти. За мен важни са участниците от чужбина, но винаги са приятни срещите с българските музиканти и изпълнители. При това кариерата на много от тях в началото си е свързана със сцената на „Откритие“ – Миро и Галя от дует „Каризма“, Нора Караиванова, Поли Генова, Михаела Филева….. Като част от журито винаги ми е било приятно да коментирам участниците с Георги Христов.

 

Какво се промени в световната поп музикална сцена през последните години и как  музикални проекти като „Откритие” биха оцелели?

За съжаление, провеждането на мащабни проекти като фестивала „Откритие“ в последните години става все по- трудно. Необходима е сериозна подкрепа, защо не и от европейските институции и субсидии, които се отпускат по различни културни програми от ЕС. 

 

Какви препоръки бихте отправили към организаторите на фестивала? Какви са Вашите пожелания към бъдещите участници във фестивала?

Пожелавам фестивалът „Откритие“ да продължава да прави своите „открития“ и да популяризира световната музикална поп и рок култура. Да популяризира и българската модерна музика в цял свят благодарение на контактите, създадени пред годините с други подобни международни фестивали.