Skip to content Skip to footer

Дует „Мания“, България

С какво Ви впечатли фестивалът „Откритие”, когато участвахте в него?

С перфектната организация, невероятно оформената сцена и огромното международно участие.

 

Най-ярък спомен от „Откритие“? 

Когато се явихме за първи път и когато спечелихме специалната награда на публиката. И срещата ни с шоколадовата перла от Лондон и нейните продуценти, които останаха много впечатлени от нашето участие и проявиха интерес да направим съвместен проект. 

 

Повлия ли фестивалът върху вашите преценки за международната поп-рок музикална сцена? 

Ние сме участвали на редица международни фестивали и събития, но всеки от тях има свой облик и атмосфера. Смятаме че „Откритие“ е един фестивал с традиции, който можем да назовем „перла в короната“ на България и по-специално в родния ни шоу-бизнес. Това е музикално събитие, което дава шанс на младите хора не само да бъдат забелязани, но и да обменят опит със свои колеги от различни държави и да създадат много нови запознанства и контакти в музикалния бизнес. 

 

От позицията на Вашата кариера и на професионалния опит с какво “Откритие” е по-различен от други подобни прояви в България?

За нас „Откритие“ е различен от всички останали фестивали в България не само със своите традиции, опит и атмосфера, но и със своето огромно международно присъствие.

 

Общували ли сте с  открития от „Откритие” като изпълнители, автори, мениджъри, гости и след участието си във феста?

Да, много често. Поддържаме връзка с доста от колегите ни, мениджъри, автори също. Благодарение на Откритие записахме четири песни по музика на композитора Доно Цветков, който е и директор на фестивала – „Ако дал си надежда“, „Бяла приказка“, „Кокиче“, „Подарък“. С „Ако дал си надежда“ започва учебникът по музика за 7-ми клас на издателство „Анубис“, а песента „Подарък“ – съвместен проект с Братя Аргирови, оглави челните места в музикалните класации.

 

Участието Ви във фестивала полезно ли беше за вашето творческо развитие?

Беше много важно за нас, не само заради самото участие в него, но и заради контактите и запознанствата, които създадохме по време на самия фестивал. 

 

Какво се промени в световната поп музикална сцена през последните години и как  музикални проекти като „Откритие” биха оцелели?

През последните години нямахме шанс да бъдем близо един до друг и да работим като музиканти и изпълнители, нямаше как и да се провеждат музикални събития, затова много конкурси бяха в онлайн платформи или се случваха различни международни колаборации. Ние участвахме в такава по време на пандемията и това беше казахстанския проект „Туран Жер“, в който участваха 14 държави и ние представихме България. Фестивалът „Откритие“ продължи да съществува благодарение на неговите лауреати – изпълнителите и най-важното, благодарение на самия директор на фестивала – Доно Цветков.

Какви препоръки бихте отправили към организаторите на фестивала?

Не бихме отправили специални препоръки, защото всичко винаги е на много високо ниво и директорът на фестивала съумява всеки път да ни изненада с декор, осветление, сцена и перфектна организация.

 

Какви са Вашите пожелания към бъдещите участници във фестивала?

Да продължават да участват на голямата сцената на фестивала „Откритие“, защото не само могат да спечелят голямата награда със своя талант, но и да бъдат забелязани от много влиятелни личности, композитори и музиканти, представители не само на родната, но и световна сцена. Желаем им успех и много светлина по-пътя!