Skip to content Skip to footer

Димитрина Кюркчиева, България

Димитрина Кюркчиева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“ и библиотекознание в Държавния библиотекарски институт София. От 1995 г. е журналист в БНР. Старши редактор е в редакция „Култура“ на програма „Христо Ботев“. Водеща е на „Артефир“ и на авторското предаване „Изпята поезия“. Автор е на поетичната книга „Толкова. Всичко“. Член е на Съюза на българските журналисти и на Съюза на българските писатели. Лауреат е на национални журналистически и литературни награди, сред които: „Златното перо“ за принос в областта на културата, наградата на Националната секция на CIOFF към UNESCO за съхранение на традиционната култура, годишната награда на Съюза на българските журналисти в категория „Електронни медии“ и др.

 

Когато участвахте във фестивала “Откритие” и с какво той Ви впечатли тогава?

Била съм гост на фестивала “Откритие” от 1999 година насам, благодарение на любезната покана на неговия създател Доно Цветков. Отразявала съм това ярко музикално събитие за предаването „Артефир“ на БНР и винаги съм се удивлявала на новите и запомнящи се гласове от фестивалната програма.

 

Най-ярък спомен от „Откритие“?

Първото име, което ме впечатли пред 1999-та беше Миро – тогава все още неизвестен, а днес популярен и любим артист и изпълнител.

 

Повлия ли фестивалът върху вашите преценки за международната поп и рок музикална сцена? 

Разбира се. Фестивалът възпитава музикален вкус, надгражда ценности. Факт е, че на сцената му са гостували международни и наши звезди: Джон Лоутън, Лука Сепе, Елза Лила, Чикс, Луминица Ангел, Вики Алмазиду, Стенли, Миро, Петя Буюклиева, дует „Шик“…

 

От позицията на Вашата кариера и на професионалния Ви опит с какво “Откритие” е по-различен от други подобни прояви в България?

Фестивалът “Откритие” е уникален със своята организация, популярност и творческо дълголетие. Той дава възможности за близко общуване с артистите и приятелствата, които се раждат за тези фестивални дни, продължават през годините.

 

Общували ли сте с  открития от „Откритие” – изпълнители, автори, мениджъри, гости, и след участието си във феста?

Да, както казах, с организаторите сме възможно най-често в контакт, много от изпълнителите дават интервю за „Артефир“, впоследствие се сприятеляваме и в социалните мрежи с мениджъри, артисти и участници във фестивала. И така – до следващото „Откритие“.

 

Участието Ви във фестивала полезно ли беше  за Вашето творческо развитие?

Контактите с талантливи хора винаги са полезни и ползотворни.

 

Какво се промени в световната поп музикална сцена през последните години и как  музикални проекти като „Откритие” биха оцелели?

Смесването на жанровете все по-често ни впечатлява, както на световната музикална сцена, така и на сцената на „Откритие“.

 

Какви препоръки бихте отправили към организаторите на фестивала?

Да продължават и да устояват на предизвикателствата, защото не само Варна, но и България има нужда от такъв уникален фестивал.

 

Какви са Вашите пожелания към бъдещите участници във фестивала?

Да бъдат талантливи и смели, да се доказват и да побеждават!