Skip to content Skip to footer

Барух Фридланд, Израел

Барух Фридланд е популярен израелски текстописец, композитор, певец, водещ, продуцент, мениджър и музикален издател. Роден е на 3 септември 1963, живее в Квар Саба. През 1999 г. е избран за музикален експерт в израелското Министерство на интеграцията. Бил е член на ФИДОФ (1994-1999), от 1997 – официален представител на фестивала Music Bridges в Израел. През 2012 г. става един от съоснователите на Muza – Общество на независимите израелски музиканти, от 2014 г. е официален делегат на Израел в ORFEUM – европейска международна организация на музикалните фестивали. От 1986 до днес Барух Фридланд е създал повече от 150 песни, повечето сингли, изпълнявани от различни известни израелски изпълнители, включително 7 албума, рок опера, 3 пиеси, радио и телевиизонни реклами, записи за телевизионнни и радио програми, скечове и други. Барух е представял Израел като изпълнител – лауреат, специален гост и мениджър на много фестивали и музикални събития. През 1994 създава своя музикален лейбъл ZIKI DISC & Baruch Friedland Publishing. През последните 18 месеца Барух води свое радио шоу по Radio Sol, в което редовно гостуват други изпълнители. 

 

Кога започнахте да се занимавате с музика?

Започнах да пея като дете, просто за забавление. Когато бях в гимназията, се свързах с музиканти и започнах да репетирам с тях. По време на войнишката си служба започнах да композирам  песни и сформирах група с още един музикант.

 

От кого се учихте и вдъхновявахте?

Истината е, че не ме вдъхнови учител по музика, а радиосериал за Бийтълс. Най-голямото вдъхновение беше Джордж Харисън, който каза в интервю, че „всеки може да пише песни, ако има силно желание за това“.

 

Спомняте ли си защо решихте да участвате във фестивала „Откритие“?

В края на 1994 г. участват във фестивал във Вилнюс, I wassingingon a festival in Vilnius, Литва и спечелих наградата на публиката. Точно тогава Доно Цветков ме покани да гостувам на фестивала през 1995 г.

 

Какво най-много Ви впечатли по време на участието Ви на фестивала във Варна?

Два пътих бях гост изпълнител във Варна. Всеки път беше различно, но винаги ме впечатляваше милото отношение и гостоприемството на организаторите. 

 

Как оценявате конкуренцията по време на Вашето гостуване във фестивала?

Както вече отбелязах, никога не съм бил участник в конкурса, но ме впечатли високото ниво на участниците.  

 

Направихте ли собствено откритие на фестивала – изпълнител, песен, гост или друго събитие?

На фестивалите винаги си създаваш нови приятелства, някои остават за цял живот. Освен това един фестивал винаги те отвежда до друг…

 

Каква е основната разлика между „Откритие“ и други поп фестивали, с които сте запознат?

Доколкото мога да преценя, „Откритие“ е един от най-старите и важни фестивали, за които знам. И разбира се, вечното ръководство на Доно е ненадминато!

Участието във фестивала промени ли Вашия живот и кариера?

Истината е, че 8 години преди да дойда за първи път на „Откритие“ вече имах кариера в Израел. Но това беше един от първите ми фестивали в чужбина и първият, в който участва като гост изпълнител! След този фестивал издадох още 5 албума и посетих десетки фестивали като участник, гост изпълнител, мениджър, член на жури.

Какво се промени в света на поп музиката през последните години? Какво можем да очакваме?

Разбира се, музиката се промени много. „Песните“ и класическият начин на „писане на песни“ изчезнаха и бяха заменени от „фрази“ заради социалните медии, tic-toc и т. н.Почти всеки може да продуцира музика на домашния си компютър и да я пуска в YouTube и други канали. Музиката почти не се продава и по-голямата част от нея се консумира като стрийминг по време на излъчвания на живо. Вирусът COVID 19 не помогна и принуди почти всичко да бъде онлайн. Големите музикални лейбъли се борят, а риалити шоутата са новите крале и кралици. Това означава повече възможности за млади талантливи артисти, но на тях ще им е трудно да рекламират себе си и намерят своята публика.

Имате ли някакви препоръки към организаторите на фестивала?

Продължавайте все така добре да работите! Може би ще успеете да откриете нови таланти в интернет и да им помогнете, като им дадете сцена.

 

Какви са Вашите пожелания към бъдещите участници във фестивала и организаторите?

Мир, здраве и успех!