Skip to content Skip to footer

Александра и Константин, Беларус

Дуетът Александра и Константин печели през 2000 г. телевизионния конкурс за млади изпълнители „Зорная ростань“. Международната им кариера започва през 2001 г. с излизането на дебютния им албум „За лiхiмi за марозамi“. Печелили са награди на международни фестивали в Плоша, Казахстан, Литва, „Откритие“ в България (2006). Дуетът е първият представител на Беларус на конкурса „Евровизия“ през 2004 г. Александра и Константин са издали 8 албума. Наред с концертите днес осъществяват и педагогическа дейност, развивайки таланта на деца и младежи. 

На въпросите отговаря Константин.

 

От каква възраст се занимавате с музика?

О, това беше много отдавна, в миналия век. Първото ни участие като дуета Александра и Константин беше през октомври 1998 г., а Александра беше започнала да пее 4 години преди това.


От кого се учихте и вдъхновявахте?

В началото изпълнявахме кавър вресии на известни песни в стил кънтри, вдъхновявахме се от творчеството на Шаная Туейн, Фейт Хил и други кънтри звезди. След това се увлякохме по белоруската етно музика, слушахме много архивни аудио записи от етнографски експедиции. Правехме свои аранжименти на белоруски народни песни.


Спомняте ли си защо решихте да участвате във фестивала „Откритие“?
Много обичаме да пътешестваме, а когато можем да съчетаем пътешествието с участие, тогава е страхотно! Никога преди това не бяхме идвали в България. Много бяхме благодарни на поканата за участие в конкурса. 

 

Какво ви впечатли по време на участието Ви във фестивала във Варна?
Творческата атмосфера, талантливите участници от много страни, новите песни и прекрасната пролетна атмосфера превърнаха фестивала „Откритие“ в прекрасен празник за всички гости. 

 

Как оценявате конкуренцията по време на Вашето участие?

В годината, в която участвахме, конкуренцията в конкурса беше доста висока, всички участници имаха прекрасни гласове, много от тях пееха красиви песни с оригинални аранжименти. Щастливи сме, че заехме достойно място сред най-добрите! 


Имате ли собствено откритие на фестивала – изпълнител, песен, гост или друго събитие?

Сприятелихме се с някои участници и до ден днешен поддържаме контакти, макар че минаха вече 15 години. Това е много ценно!


Участието Ви във фестивала промени ли с нещо вашата творческа съдба?

Участието в „Откритие“ беше още една стъпка в нашата кариера, даде ни възможност да присъстваме на много фестивали и конкурси. Званието „Лауреат на фестивала“ е много престижно за нас. 


Какви са Вашите пожелания към бъдещите участници във фестивала и организаторите?

На участниците пожелаваме успех. Бъдете себе си, запазете индивидуалността си. На организаторите желаем да имат сили, за да реализират всичките си творчески идеи, финансово благополучие и силни конкурси. На всички желаем крепко здраве!