Skip to content Skip to footer

Александер Палац, Полша

Какво Ви подтикна да се занимавате професионално с музика? 

Започнах своята музикална и сценична дейност по време на следването си. През 1970 г. станах композитор и член на Дружеството на авторите на ZAiKS в секцията за танцова и развлекателна музика. От 1990 г. бях автор и продуцент на циклични музикални предавания за деца, гимназисти и студенти, излъчвани по TVP1 на Полската телевизия във Варшава. Предаването, озаглавеноTęczowy Music Box“ беше също и списание, което представяше репортажи от национални и международни фестивали. Фестивалът „Откритие“ имаше своето място по телевизията. Преди две години отбелязах 50 години от началото на моята творческа дейност.  

 

Откъде научихте за съществуването на фестивала „Откритие“?

За първи път бях поканен във Варна от директора на фестивала Доно Цветков. По време на Гала концертите имахме възможността да се срещнем с членовете на Международната федерация на фестивалните организации FIDOF със седалище в Калифорния.

 

А кога участвахте в „Откритие“?

През 2001 г. Мариуш Шабан беше първият, който участва във Варна. През следващите години Варна беше посетена от Йоланта Холуй (2003), Марта Флорек (2004), Себастиан Плевински (2005), Александра Маржал (2006), Агнешка Конарска (2007) и дуета Паулина Биликовска и Магда Козинска (2006). Повечето от тези талантливи певци имат музикално образование и днес пеят в музикални театри, композират или работят в музикалната индустрия. Често по радио и телевизия, в социалните мрежи си припомняме фестивали, състояли се преди 15-20 години.

 

Какво Ви впечатли най-много по време на Вашето участие във фестивала?

Фестивалът „Откритие“ – това вече е световна марка сред останалите поп фестивали. Затова ми харесваше да идвам на фестивала и да представям полските вокални таланти на други млади хора. Препоръчвам фестивала „Откритие“ във Варна на всички млади таланти. Струва си да участват в конкурса и в телевизионната гала. Голямото предимство да участваш в това събитие са международните контакти с други участници и техните мениджъри, които също те канят на своите фестивали.