Новият Бочели на сцената на „Откритие 2013”

Една от най-големите оперни надежди на Италия, представлявана от най-голямата италианска компания Sugar Music, тенорът Матео Макиони, ще бъде сред специалните гости на международния музикален фестивал „Откритие” във Варна. Младият оперен певец, който избра сцената на варненския фест за старта на световното си турне по повод 200-годишнината от рождението на Верди, ще предложи на варненската публика класически репертоар и изпълнение на авторски песни в стил опера-поп. Българските зрители ще са сред първите, които ще чуят мотиви от две непобликувани досега творби на Джузепе Верди – „Кредо” и „Капричио”, които великият италиански оперен композитор е писал за фагот и оркестър в първите години от своето творчество, през 1837. Ръкописите са открити от Гая Барези Верди – потомка на великия маестро и архивистът от католическата епархия Фиденца, дон Амос Аими.

В Италия наричат Матео Макиони „Новият Бочели”. Звездата му изгрява през 2008-ма година по време на международния оперен конкурс „Павароти”, в който се изявяват 50-те най-добри лирични гласове от целия свят. Невероятният вокален потенциал на младия италианец не остава незабелязан и Матео Макиони заслужено печели славата на най-младия тенор, достигнал до финала на състезанието.

Пресата го сочи за „Новият Бочели”, а тенорът Карло Бергонзи е дълбоко впечатлен от забележителните качества и удивителния гъвкав глас на Матео Макиони. Така започва кариерата му на голямата оперна сцена. Дебютът е в ежегодния „Театър на Джузепе Верди” в Салерно през 2010 г. Тогава под диригентската палка на израелския маестро Даниел Орен, Макиони се превъплъщава в ролята на Неморино от „Любовен еликсир” на Доницети. Ролята на Ернесто от „Дон Паскуале” на Доницети, с която Матео Макиони участва в музикалния фестивал „Трапанезе 2011”, му носи и професионално признание.

Официално световно представяне на непознатите досега вердиеви ранни творби започва през юли, когато е обявен старта на голямото международно турне на Матео Макиони в Бразилия, Русия, Китай, Япония и Австралия. То е част от проекта на италианското правителство, което обяви 2013-та за „Година на Верди” и е едно от събитията, с които Италия ще отбележи 200-годишнината на композитора.

Матео Макиони ще направи самостоятелен рецитал в ДТ „Стоян Бъчваров” на 19-ти май, в рамките на заключителната гала вечер на фестивала „Откритие 2013”. Тогава ще станат известни и победителите от международните конкурси за песен и за изпълнител.


Loading...

Comments are closed.

-->