Lot Lorien от Средната земя до “Откритие”

Българската музикална формация Лот Лориен  съчетава по модерен начин традициите на българския и чуждестранен фолклор с класическата музика и модерните течения в джаза и прогресив-рока. Музикалните критици дават разнообразни имена на стила й – етно-джаз/уърлд-фюжън/прогресив-фолк рок, а самата група може да се похвали с много разнородна публика – като се започне от любителите на джаз, блус, класическа музика и фолклор, и се стигне до прогресив рок, фолк и хеви метъл.
Групата е създадена през 1996 година от Кирил Георгиев (китари, текстове, композиции), Златомир Вълчев (барабани, перкусия) и Петър Павлов (бас). След редица експерименти и смени в състава, към групата се присъединяват Бора Петкова (вокали) и Галина Койчева (цигулка), а по-късно техническият екип оформят Александър Кинов (тонрежисьор) и Ясен Казанджиев (мениджър, уебадмин).
Като запалени фенове на английския писател Джон Р. Р. Толкин, те решават да заимстват името си от неговото творчество за Средната Земя (мястото, където се развиват историите в “Силмарилион”, “Хобит”, “Властелинът на пръстените” и т.н.) и така се появява името на формацията. Лотлориен е вълшебното горско царство на елфите Галадрими, където времето сякаш е спряло и всеки попаднал там пътник забравя за грижите си и надвисналите заплахи. Така и Лот Лориен (решават името да се изписва разделено) започват да създават музика, която рисува приказни картини и кара слушателя да се откъсне от проблемите на ежедневието.

(No Ratings Yet)
Loading...

Comments are closed.

-->