ON-LINE

ON-LINE концерт „джаз в петък” от Германия предшества 29-то „Откритие”

 

Концерт на джаз§поп вокалистката Александрина Симеон и пианиста Даниел Марк Еберхард  излъчван  “на живо”( live streem) в петък 4 септември 2020г.  от Германия/ предшества 29-то издание на междунаронния музикален фестивал „Откритие”, Варна 2020.

Той ще включва песни на Гершуин, Ричард РоджърсКарлос Жобим и ще бъде като вокално училище за млади изпълнители. Неслучайно, защото Александрина е университетски преподавател по пеене и интерпретация от години и тя има вокален он-лайн уъркшоп в рамките на феста. Тя е от български произход, и макар че от шестгодишна живее с родителите си – музиканти в германския град Аусбург не е губила връзка с българските си корени.

След като почти цялата ѝ фамилия се занимава професионално с музика, за Александрина не е трудно да избере пътя си – започва с цигулка, продължава с класическо пеене, после задълбочава знанията си в джаза при Хариет Луис, Санди Патън и Карън Едуардс.

Започва участията си в джаз формации в Аусбург и Мюнхен, прави концерти в Германия, Австрия и Швейцaрия, участва в различни телевизионни продукции. Александрина Симеон е и музикален педагог, преподава в Аусбург и в университета в Инголщад. Пее на една сцена с Njamy Sitson, Wolfgang Lackerschmid, Gerd Dudek, Ryan Carniaux, Benny Brown, Andrej Bielow, Rhani Krija, Lilly Maiski, Szimanowski-Quartett и други.

Едно от основните ѝ занимания е композирането за нейния уърлд джаз състав „Александрина Симеон Квинтет“. С музикантите от него тя е гостувала  два пъти на джаз-фестивалите в Банско, както във Варна. Даниел Марк Еберхард също предпочита джаза, като пианист участва в различни телевизионни музикални предавания, при записите на близо 30 CD албума и DVD продукции и в многобройни концерти в Германия, Франция и Съединените щати.

От 14 години той работи заедно със Александрина Симеон – в дует или като част от нейния квинтет. В началото на 2018 в Германия се появи албум на джаз-вокалистката Александрина Симеон и пианиста Даниел Марк Еберхард със звукозапис  в концертното студио на БНР-Радио Варна от  тяхното участие “на живо” по време на един от концертите през 2017г., част от 27-ия международен попфест “Откритие”.

Излъчването ще бъде on-line в петък 4 септември 2020г. от 20.30 ч. и може да го гледате и се включите на https://vimeo.com/45287560