Испанецът Себенсуи Мартин взе наградата за най-добър изпълнител на “Откритие 2013”

Първата награда в конкурса за изпълнител отиде в Испания. Тазгодишният победител се нарича Себенсуи Мартин. На сцената испанецът демонстрира предпочитанията си към оперното изкуство, показа изключителен певчески талант и впечатли публиката с изпълненията си в стил ала Андреа Бочели.

Себенсуи Мартин идва от испанския остров Тенерифе. Започва да пее в училищния хор. През 2009-та почти случайно се насочва към операта и печели в популярната на острова музикална програма „Искам да бъда като Пепе”. Победител е и в “Гласът на Атлантическия океан”. Само преди няколко месеца представи Испания в шоуто “Минути слава” и спечели второто място. Във Варна победи в конкурса за изпълнител с песента „Винаги музика”.

Останалите награди в конкурса за най-добър певец на „Откритие 2013”
2-ро място – Янис Лемезис, Латвия
3-то място – Диана Меркадо, Колумбия

Допълнителни награди:

Специалните награди на Организационния комитет на „Откритие 2013” са за Павел от Португалия и за варненският представител в конкурса – Стелко.
Дипломи на WAFA – Елена Сиракова, България и Ена Камелия, Азербайджан
Наградата за новаторство – Mad Heart, Румъния
Награда на ТВ “Черно море” – Miss G, Румъния
Награда на „Радио Варна” – Майте Пурон, Куба и „Елица и Сисо”, България
Най-харизматично присъствие на „Откритие 2013-та” – Индре Малакаускайте, Литва.
Наградата за най-добро шоу – Мирослава Филипович, Украйна.
Награда за многостранен талант – Илхан Башак, Турция.
Награда за перспективен изпълнител – Паола Шими, Италия и Агата Желазовска, Полша.
Награда за женски вокал – Олга Горничар, Беларус
Награда за мъжки вокал – Рей Глигор, Македония

La Cricca спечели спечели песенния конкурс на “Откритие 2013” с песента Uniqua

Италианската поп-рок банда LA CRICCA e големият победител на международния музикален фестивал „Откритие 2013” във Варна.
Парчето „Единствена” по текст и музика на вокалиста на бандата Андреа Бономо заслужено спечели конкурса за най-добра песен. Италианската четворка предложи качествен рок, завладяващо сценично присъствие и оригинална музика. Във Варна групата представи две песни от новия си албум „SOMEHOW”, който се отличава с използването на елементи от различни музикални стилове – рок, рейв, R&B и рагтайм.
Бандата се събира преди четири години, след като музикантите решават да изоставят работата си с известни италиански звезди от рок-сцената и да започнат от нулата. Дълги години Андреа Бономо е автор на текстовете на много от песните на Ерос Рамацоти, но избира да следва самостоятелен път и заедно с бас-китариста Лало Висконте и барабаниста Паоло Бианчи създават LA CRICCA. По-късно към тях се присъединява и китариста Рубен Ваджи.
Андреа Бономо, вокалист на LA CRICCА:
„ За нас беше огромно удоволствие – за първи път идваме в България и вече имаме спечелен конкурс. Това означава, че сме избрали правилната посока. Надявам се скоро да се видим пак”.
Кристиян Бояджиев, член на журито на „Откритие 2013”:
„Впечатлен съм от това, което показа LA CRICCA. Тяхното присъствие напълни сцената и даде цвят на фестивала. Няма да се изненадам, ако скоро видим тези момчета и сред победителите на „Сан Ремо”.Отдавна не се беше случвало рок-банда да се състезава за наградите на фестивала. „Откритие” наистина разширява не само географските, но и музикалните си граници”.

Тенорът Матео Макиони, наричан Новият Бочели, взриви публиката в Драматичния театър с изпълнения на арии и канцонети и на своя авторска песен. Младият италианец, който започна световното си турне предприемерно на „Откритие“, спечели сърцата на зрителите с невероятния си глас. Сред специалните гости на фестивала бяха джаз певицата с варненски корени Александрина Симеон, победителят в миналогодишният конкурс за изпълнители Николай Манолов, шведската група Kiss Love Sex, Лот Лориен и Shilton, който представи новия си сингъл.

Oстаналите награди в Международния конкурс за песен „Откритие 2013”

2-ро място – Сергей Савин, Русия
„Топя се”, текст, музика и аранжимент – Сергей Савин.

3-то място – дует „Елица и Сисо”, България
„На ръба”, текст Елица Наумова, музика Елица и Сисо, аранжимент Станислав Георгиев и Иван Бояджиев

3-то място – Мартин Мила, Македония
„Рам Там Там”, текст, музика и аранжимент Мартин Мила.

Допълнителни награди:
Най-добър професионален тандем и авторска песен – Мине Муджур и Фиген Чакмак
Награда за аранжимент – Сергей Иванов за песента „Почувствай се свободен и лети”, в изпълнение на Рей Глигор, Молдова
Награда за национален хит – Габриел Луис, Малайзия.
Награда за денс хит – Miss G, Румъния

Актуалната румънска звезда Miss G участва с европейския си хит Moon light 1