История

Началото на фестивала “Откритие” е поставено на 2 януари 1992 година. Започва като конкурс за млади български таланти, международно участие има от 1994 г., а от 1998 г. се провежда и международен конкурс за изпълнители.

Георги Христов

 От 1999 г. в рамките на “Откритие” вече има и международен конкурс за песни от млади автори – първи и единствен по рода си в България и един от малкото подобни в Европа.
Традиция на “Откритие” от самото му начало е да има сериозна съпътстваща програма. Теор и тици и критици като Костадин Костадиновски, композиторите Раде Радивоевич и Селми Андак , проф. д-р Розмари Стателова , са представяли свои те трудове и виждания за развитието на съвременната музика. В рамките на фестивала са се състояли много промоции на нови български поп- и рок албуми и музикални издания, представяни са театрални постановки и фотоизложби, включително и тази на известната руска фотожурналистка Галина Кмит. Теор и тичните дискусии винаги осигуряват допълнителна информация, особено полезна за младите участници в “Откритие”. Сред обсъжданите теми са били съвременната музика – тенденции и посоки на развитие, стилове и жанрове, взаимодействия в балкански и европейски мащаб, мястото на твореца – права и задължения. Конкурсната програма и рециталите на “Откритие” неизменно присъстват в програмите на национални и чужди телевизионни и радио програми, печатни и интернет издания.

Марварид и Фабрицио

Лауреати на конкурсите на “Откритие” са днес популярни имена от българската музикална сцена, като Мирослав Димов и Галина Курдова (днес дует “Каризма”), Десислава Добрева, вокална формация “Сладки мечти”, Гепи от група “Стейн”, Силвия Горанова (Есил Дюран), Юлиана Илиева (бившата вокалистка на “Спринт”), Неда Карова и много други. Някои от тях и други българските лауреати на “Откритие” са представя ли България на фестивали като “Славянски базар” и “Златен шлагер”- Беларус, “Еврофест” – Македония, “Бели нощи” и “Стъпала към Парнас” – Русия, “Гласовете на Азия” – Казахстан, “Вилнюс” – Литва, “Памуккале” – Турция, “Канцонета Малта” – Валета, Малта, ”Универсталант” – Прага, Чехия, “Песни на света” – Италия и много други.

Филип Киркоров

Филип Киркоров

През годините на сцената на “Откритие” са гостували българските изпълнители Георги Христов, Лили Иванова, Георги Минчев, Георги Станчев, Петър Гюзелев, Ивелина Балчева, “Атлас”, “Симулант”, Кирил Маричков, Михаил Грозданов и Васил Пармаков, Искрен Пецов, “Ъп даун”, “Бараби блус бенд”, Васил Найденов, “Конкурент”, Петя Буюклиева, дует “Авеню”, Б.Т.Р., група “Каффе” и много други. Публиката и телевизионните зрители видяха рецитали на Филип Киркоров, на една от най-успешните руски групи – Супершоу “На На”, на звездата на MTV Фабрицио Фаниело, на Барух Фридман от Израел, на Жоел Леганьор от Франция, на Оги Радивоевич от оркестъра на Горан Брегович и други.

 

Джули Зара & Лудвиг Галеа – Малта **** Нико – Румъния

През 2001 г. вицепрезидентът на ФИДОФ Бари Фишер връчи на г-н Доно Цветков, директор на международния фестивал “Откритие” и председател на едноименната фондация, почетния диплом на ФИДОФ за принос в международното сътрудничество и подкрепа на младите дарования.

От първата си година “Откритие” има свой запазен знак, създаден от Кирил Пейчев, обновен по-късно от художника Димитър Трайчев, както и свой сигнал, дело на композитора на електронна музика Юри Стойков.

Основен организатор на международния музикален попфестивал “Откритие” е фондация “Откритие”, съвместно с Община Варна . По традиция фестивалът се подкрепя от НЦМТ при Министерството на културата и спонсори

Elsa Lila & UP DOWN

Елза Лила & UP DOWN

15то Юбилейно издание на Международния музикален фестивал “ОТКРИТИЕ 2006” се проведе под патронажа на Президента на Република България – Георги Първанов.

15-то издание на фестивала бе излъчено от БНТ, МСАТ, ТВ 7, КАНАЛ 3, ТВ 7 ДНИ и други български и чужди телевизии.
 

Електронна книга за историята на фестивала

По случай 20 години от създаването на фестивала разказахме цялата история на фестивала през годините в 76 страници.

Изтеглете от тук

18 май 2018 „ОКЕАН-джаз и соул вълни“

image description

БНРРадио Варна

Концертно студио 18.30ч.

„ОКЕАН-джаз и соул вълни“

Концерт на Александрина Симеон-вокал  и Даниел Еберхард-пиано

/Германия/